zondag 23 augustus 2009

Houffamarathon

8 Brachtse Bikers schreven zich in voor de zwaarste B2-activiteit van het jaar. Bart werd wegens knieproblemen vervanden door Koen, welke op het nippertje ook moest afhaken. Met zeven trokken we dus richting Houffalize.

Ikzelf zat sinds vrijdagnamiddag al voor een weekendje in de buurt (Recogne, deelgemeente van Bastogne, en 13 km van de 'plees toe bie'. Gwen en Marc vertrokken zaterdagmiddag met de caravan, Steven vertrok 's avonds om half 8. Iedereen had problemen met/last van de wegeniswerken in Luik, maar Steven schoot den hoofdvogel af. Rond half 12 arriveerde hij op de camping ... Jan, Tom en Mil arriveerden zondagmorgen, zoals gepland. Ikzelf enkele minuten later.

Steven en Marc stonden op de vierde rij voor de start van de 100 km, een zekere Frank VDB mocht op de eerste rij starten. Waarschijnlijk niet omdat hij vroeg inschreef, wel omdat hij nen bekende kop heeft. Steven zag Marc pijlsnel met de eerste vertrekken, wat al veel beloofde voor de rest van de rit.

30 minuten later mochten de overige B2-ers van start gaan. Met z'n vijven stonden we in de eerste startbox. Jan schreef later in, maar mocht Bart's/Koen's startnummer overnemen. Op de eerste helling (de weg naar Bastogne) werden de grote groep uiteen gereten. Van de B2'ers kwamen Tom en Mil eerst boven, daarna Jan en ik, en vervolgens Gwen. Tot de eerste bevoorrading, welke we (bewust) voorbij reden, zijn Jan en ik samen gebleven. Toen besefte ik dat Jan's ervaring en dure fiets, geen combinatie was die ik nog veel langer moest volgen. Van de rest van het parcours heb ik kunnen genieten, hoewel de tocht redelijk zwaar was, gezien de hoogtemeters en de temperatuur.

Tom finishte als eerste, dan Mil, Marc, Kris, Gwen en Steven. Een uur nadat Steven arriveerde nog steeds geen spoor van Marc, hoewel Steven zeker was Marc niet gepasseerd te hebben. We weten allemaal van Marc dat de kans eventueel bestaat dat hij vermoedelijk misschien verkeerd zou kunnen rijden. Maar toen hij na anderhalf uur nog niet binnen was, begonnen we toch wel ongerust te worden. Wat bellen en SMS'en leverde niks op, wel bleek dat ik tijdens het wachten aan de finish een gemiste oproep had van Marc, wat dan weer een goed teken wes.

Op het moment dat we overwogen om alle ziekenhuizen af te bellen, en aan de finish zouden informeren waar zijn chip het laatste gesignaleerd werd, kwam hij op de camping aangereden, zwaar gefrustreerd en met 130 km op zijn teller. Na 84 km hing hij 8ste van de 100 km-gangers, maar reed hij verkeerd, en kwam direct daarna weer pijlen tegen, waardoor het niet opviel dat hij nog verder verkeerd reed. Toen hij ruim over de 100 km op z'n teller had, contacteerde hij de organisatie die hem telefonisch te terugweg lieten weten.

75 km - 690 ingeschrevenen - 583 aangekomenen
Klik op onderstaande figuur op de resultaten te zien.


Gwen finishte als 4e dame !!! (op slechts 6 minuten van mezelf)

100 km - 418 ingeschrevenen - 343 aangekomenen
Klik op onderstaande figuur op de resultaten te zien.


Marc eindigde virtueel 8ste met een tijd van 4 u 29 min en een gem. van 22.3 km/u

Conclusie:
- Prachtig parcours, goed berijdbare wegen, met regelmatig technische single-tracks, zowel plat, stijgend als dalend. Door de hevige zon en de vele hoogtemeters was dit (voor mij alleszins) een zware tocht.
- Klassementsgewijs leverde Steven de knapste prestatie, maar vermoedelijk zal iedereen wel toegeven dat Marc ook vandaag de sterkste was.
- Marc zou wat meer naar de pijlen moeten kijken (wat we in Bouillon ook al merkten)

De volledige uitslag is te vinden op onderstaande link:
http://www.chronorace.be/web2/Classements/ListeRapports.aspx?eventId=300647710749

Verslag door Kris K
Live vanuit de dardennen