woensdag 2 mei 2012

Dauwtrip

Opstaan om 3u50. Vooraf al enkele keren wakker geworden van stevig onweer. Echt veel zin in een stevige biketocht is er nog niet. Gelukkig geraken we redelijk droog in Brecht aan de Chirolokalen. De leider in het klassement heeft ook moeite met het vroege uur en komt zowaar 2 min te laat! Met 15 vroege vogels gaan we op pad.

Al na 1 km rijdt Mark B achteraan plat. Tijdens de nachtelijke reparatie begint het stilaan steviger te regenen. De onvermijdelijke regenvestjes komen boven. Omdat de eindbestemming niet bij de deur ligt, nemen we het vernieuwde fietspad langs de vaart richting Turnhout. Op korte tijd kunnen we zo veel kilometers maken en laten we zowaar de regen achter ons. Voor we een eerste maal onverharde singletracks opzoeken voorbij St-Jozef kunnen de regenvestjes al weer uit. De weermannen in het gezelschap waarschuwen nog wel voor een stevige bui rond half 8. Die bui heeft ons gelukkig nooit kunnen vinden en we houden het droog tot op het einde.

Parcourverkenner Benny C heeft zijn best gedaan en als de zon opkomt rijden we midden in de natuur tussen de plassen en bossen ergens boven Turnhout. We rijden verder richting Ravels waar een zalig aangelegd single-track van 4,5km op ons ligt te wachten.

Iedereen weet dat het nog ver is maar op dit parcourke (waar ook een ATB-cross wordt verreden) kan niemand rustig blijven. Onderweg maken Tom T en Ben V van zeer dichtbij kennis met de bosgrond. Benny bereikt mede dankzij zijn goede parcourkennis en zijn superfiets (persoonlijk getest door verslaggever) als eerste terug het startpunt. Daar had hij de avond voordien de nodige calorie├źn verstopt in de vorm van bananen, sultanakoeken en water. Na deze deugddoende bevoorrading nemen we een tweede keer het crossparcour. Iets later gaat het grondig mis als Philippe G vanop de kop los over zijn fiets gaat op een dubbele berg. Hij blijft liggen en al snel is duidelijk dat hij noch zijn Orbea nog verder kan. Hij grijpt naar de pols maar vooral zijn ribben doen erg pijn. Er wordt besloten iemand op te bellen om hem te komen halen. Hij ziet erg bleek, lijkt af te toe zelfs wat bloed te hoesten dus we kunnen hem onmogelijk alleen laten.

In afwachting rijdt een deel voor de derde keer het crossparcour en wordt er wat gespeeld op de BMX track in de buurt. Benny en Raf VL laten zien dat ze (motor)crosservaring hebben en leven zich uit op de springbulten. Gert A laat zien dat er niks mis is met een te kleine, 7 jaar oude Merida zolang je maar niet moet trappen.

Ondertussen is Philippe in goede handen en kan de rest stilaan aan de terugtocht beginnen. Als we terug ter hoogte zijn van Turnhout rijdt Marc B voor de tweede keer lek. Gelukkig heeft hij als echte marathon man ook 2 binnenbanden bij. Jan T gebruikt elke pauze om de banden van zijn test-Epic 29er op druk te houden. Het zal niet lang duren eer die nieuwe Specialized met grote wielen er echt komt want bij een persoonlijke test was hij 30sec sneller met een alu 29er Epic dan met een carbon 26er Epic (op een toerke van 9min).

Door het oponthoud onderweg laten we in Beerse nog enkele mooie stukken links liggen om toch op tijd terug in Brecht te geraken. Grotendeels over verharde wegen bereiken we terug de Chirolokalen waar de B en ladiesploeg ook net is aangekomen. Na het lekker eten kunnen we zelfs buiten in ’t zonneke een pintje pakken (wie had dat ’s nachts gedacht) en de alsmaar betere (test)fietsen bespreken.

Even later komt dan het slechte nieuws dat Philippe een gecompliceerde polsbreuk heeft en een inwendige bloeding rond de ribben en longen. Hij wordt verzorgd op intensieve zorgen. Het is duidelijk dat hij zich na zijn val heel sterk heeft gehouden en we eigenlijk beter een ambulance hadden gebeld.

Bij deze wensen we hem heel veel sterkte en een spoedig herstel!

Bedankt Benny voor de prachtig uitgestippelde tocht en de bevoorrading!

Bedankt aan de organisatie!

By Gert A