zondag 29 augustus 2010

HOUFFAMARATHON 2010

Er werd mij gevraagd om een verslag te maken van het voorbije Houffalize-weekend, en gezien ik mijn taak als fotograaf niet heb kunnen uitvoeren (kodak lag nog op de kast…), doe ik dat dan ook graag. Ik kan enkel mijn eigen belevenissen tijdens de rit beschrijven; als iemand wil aanvullen met zijn persoonlijke ervaringen, doe gerust.

Maar liefst 14! Brachtse Bikers waren ingeschreven voor dé MTB-afspraak van het jaar, en alle categorieën (van U23 tot masters) waren vertegenwoordigd, wat op zich al heel knap was. De geblesseerde/gehandicapte Kris werd in extremis vervangen door Paul Meyvis, die zijn startnummer zou overnemen.

De fanatiekste bikers ;-) (Marc B, Frank L & Gwen V) vertrokken reeds zaterdagmiddag naar Houffalize, om daar op de camping in de sleurhut van Marc of een tentje te overnachten, en reeds volop van de mountainbikesfeer te genieten. Voornaamste activiteiten: afhalen van de startnummers (wat niet zo evident was gezien de 12 bidons die we cadeau kregen), spaghetti à la Marc, een klein verkenningsritje naar Ol Fosse d’Outh en enkele consumpties in een lokaal café. Op tijd gaan slapen om goed uitgerust te zijn voor zondag. Volgens de weersvoorspellingen zou het koud, nat en zwaar worden…

Zondagmorgen half zes: 11 bikers verzamelen aan de kerk van Overbroek, de één al meer uitgeslapen dan de andere (van horen zeggen). Rond half acht arriveerden zij aan de camping, waar ze hun startnummers in ontvangst konden nemen. Nadat de laatste voorbereidingen getroffen waren (lees: iedereen zijn plasje gedaan) en de bikes perfect afgesteld waren, reden we gezamenlijk naar de start, waar Marc B en Frank L al in hun box stonden te wachten.

Om klokslag 9u zagen we hen vertrekken voor de XL-marathon en namen we zelf onze plaatsen in de boxen in. Qua sfeer aan de start kan geen enkele marathon tippen aan deze: dmv opzwepende muziek worden de zenuwen en de adrenaline bij de deelnemers ten top gedreven, tot uiteindelijk om 9.30u op de tonen van Shakira’s ‘Waka waka’ het startschot werd gegeven.

Deze start was anders dan vorige jaren: in plaats van ineens bergop te moeten, deden we eerst een rondje rond het centrum van Houffalize, om dan terecht te komen op de zwaarste helling, links van de tank, tevens de start van de wereldbeker. Het gaat hier direct steil naar boven, en het blijft verschrikkelijk lang steil naar boven gaan. Hier kon dus al serieus opgeschoven worden, en zo werd ik al snel ingehaald door het treintje Mil (die graag eerste Brachtse Biker wou zijn), Jef & Kristof. Bovenaan de klim werden we een eerste smal off-road paadje ingestuurd, maar zware opstroppingen bleven uit.

Aangename vaststelling: de ondergrond bleek reuze mee te vallen, hier en daar wel vettig maar echt baggeren was er niet bij. Er waren wel veel plassen en riviertjes die door de regen hoger stonden dan anders, net hoog genoeg om je schoenen in te soppen… Het was koud (12-14°C) maar meestal droog, en af en toe brak zowaar de zon door de wolken.

Na ongeveer 20km kwam ik Jurgen VDB tegen, die bij een afdaling zijn drinkbus was kwijtgeraakt. Het zou niet de laatste keer zijn dat ik hem tegenkwam. Na de tweede bevoorrading haalde hij me terug in, en na een paar kilometers haasje over te spelen was hij ineens verdwenen. Fout gereden…

Ondertussen was ik ook al voorbijgestoken door Cedric, die de 57km aan een flink tempo aan het afhaspelen was. Op 12km van het einde stond Jan T langs de kant, die een tweede keer lekgereden was en geen binnenband meer had. Gelukkig kwam hij kort daarna iemand van Shortbike tegen die hem een binnenbandje wou verkopen. Jan verloor hier wel zijn goede plaats want hij reed op dat moment voor Jef en Kristof, naar eigen zeggen.

Over mijn eigen rit: vanaf het begin een goed tempo proberen te rijden en dat lukte wonderwel goed. Ik probeerde mijn gemiddelde van het eerste uur te houden, 14km/u, maar op één of andere manier, oa doordat het middelste gedeelte van de rit minder zwaar was, had ik na 4 uur 63km afgelegd. Dan maar proberen binnen de 5 uur te finishen! Ik wist wel dat er nog venijn in de staart zat, maar dit bleek allemaal nog redelijk goed te lukken en uiteindelijk kwam ik binnen met 4u57’ op mijn tellerke.

Het volgende vernam ik na de finish: Mil D was als eerste aangekomen op de 77km, gevolgd door Jef A en Kristof VL, die wegens krampen het wiel van Mil had moeten lossen. Cedric en Michiel waren ook reeds binnengekomen, in die volgorde. Marc B was als 15e geëindigd, en bleek achteraf 3e master te zijn! Paul M reed al na 100m lek, ging bij de plaatselijke fietsenmaker een nieuwe band kopen, en vertrok moedig terug, maar heeft zich onderweg ergens vergist en stond al om half twaalf terug aan de finish. Bij Dave M was op de eerste macadamklim het derailleurpadje van zijn SCOTT afgebroken, en bovengenoemde fietsenmaker had deze niet op voorraad, dus moest hij zijn rit vroegtijdig staken. Waarvan hij dankbaar gebruik maakte om wat slaap in te halen. Jan T had dus pech gehad en kwam iets na mij binnen, wat later gevolgd door Jurgen VDB. Volgende finisher was Bart H, en iets later Mark C, die wegens zware krampen nog moeilijk bergop kon geraken. Als laatste kwam Frank L aan, die de 98km had gedaan, met een fiets van naar schatting 20kg.

Met de nodige stukken en brokken en fysische mankementen dus, maar iedereen heeft heelhuids de eindstreep gehaald, en da’s het belangrijkste.
Na een verkwikkende douche en enkele Chouffes op de camping, werd het weekend afgesloten in de Schandpaal.

Verslag geschreven door Gwen

Uitslagen

M-marathon 57km
1. Desonay Vincent 2.33.02
102. Floren Cedric 3.49.27 (24ste U23)
189. Van de Poel Michiel 4.23.00 (34ste U23)

L-marathon 77km – 1860hm
1. Eskes Steven 3.37.19
39. Donckers Mil 4.19.33 (26ste Sen)
71. Aernouts Jef 4.38.26 (49ste Sen)
77. Van Looveren Kristof 4.41.56 (53e Sen)
151. Voets Gwen 5.02.06 (4e Dam, grrr)
185. Thijs Jan 5.16.08 (49ste Mas)
202. Van den Broek Jurgen 5.21.34 (125ste Sen)
250. Castermans Mark 5.36.02 (152ste Sen)
DSQ Kustermans Kris 4.00.11

XL-marathon 98km
1. Lemmers Tim 4.25.48
14. Bevers Marc 4.57.13 (3e Mas)
152. Lauryssen Frank 6.44.35 (46e Mas)