zondag 3 juli 2011

VELUWEZOOM

Vanmorgen om 7 uur was er afgesproken voor de jaarlijkse B2-daguitstap, die dit jaar door de geheimzinnigdoenerij van de tochtuitstippelaars ook werd uitgeroepen tot verrassingsrit. Er waren (maar) 5 bikers op dit vroege uur uit bed geraakt: Kris K, Frank L, Kristof VL, Kristof J, Gwen V.


Net voor vertrek onthulde Kris dat de bestemming voor vandaag Arnhem in Nederland was, meer bepaald de deelgemeente Dieren, waar we de afgepijlde route van de Posbank in en rond Nationaal Park Veluwezoom zouden rijden.


Na een autorit van 1u45 en nog een boterhammetje voor extra krachten vatten we om 9u de tocht aan. Het was direct duidelijk dat dit geen simpel ritje zou worden: de route bestond in de eerste kilometers uit zanderige singletracks met redelijk veel wortels, en leken voor geen meter te bollen. Na enige tijd werd duidelijk dat dit kwam omdat het hier bijna constant vals plat was, op en af maar toch vooral bergop naar mijn mening. Gezien de route in twee richtingen afgepijld was, was het af en toe uitkijken voor bikers die uit de tegengestelde richting kwamen.


We passeerden enkele mooie stukken heide - die spijtig genoeg op dit moment nog niet in bloei staat - waar de nodige los-zand-stroken doorliepen. Hierna gingen de singletracks over in bredere, rechte paden, die wel constant op en af bleven gaan. Er liepen zeer dikwijls geasfalteerde fietspaadjes naast deze wegen, maar zoals echte bikers lieten we deze links liggen. We kwamen wel zeer veel fietsers en wandelaars tegen op deze paadjes.


De route loopt door een nationaal park waar ook dieren vrij mogen rondlopen, en dit ondervonden we toen we midden op de weg een kudde langharige runderen met gevaarlijk uitziende horens tegenkwamen (zouden Schotse Hooglanders zijn).


Description: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRz7X7ZhoEyQEBzeYXK5oyCtOo22nJqh0EtJ6DoRnH6HN-8RCzf


Ze waren echter vreedzaam aan het herkauwen en bleven rustig op het pad in de weg liggen.


Na ongeveer 35km werd de route plots een stuk uitdagender: korte, steile hellingen wisselden af met technische afdalingen. Jawel, we waren nog altijd in NEDERland!


Toen we op een bepaald moment een uitkijkpunt passeerden, wou Frank L gaan kijken wat er te zien was. Deze omweg hebben we ons niet beklaagd: je had hier een uitzicht over een enkele vierkante kilometers heuveltjes begroeid heide (de Posbank), nog nooit ergens anders gezien! Dit is waarschijnlijk wat Bart VDB bedoelde met "De heuveltjes van Erika" ;-).Na 40km kwamen we bij de geplande stopplaats voor het middageten, maar omdat het nog wat vroeg was had Kris een tiental kilometer bij verzonnen, waarbij we in en rond de bovengenoemde heide ronddalkten, hierbij enkele trappen omhoog probeerden te fietsen, en al een stuk van de nog af te leggen route in tegengestelde richting reden.


Daarna was het hoog tijd om energie bij te tanken. We deden dit in een brasserie aan het bezoekerscentrum van de Veluwe, waar tevens de officiƫle start van de route ligt. Na een op en top Hollands middagmaal kregen we nog enkele pittige beklimmingen voor de wielen, waarna de route terug wat vlakker (lees: vals-platter) werd en we na 68km en 925hm onze startplaats bereikten.


Conclusie: een mooie en verrassend zware route die bijna 100% off-road loopt (zoek dat maar eens in BelgiĆ«), met enkele klimmetjes die eerder doen denken aan de streek rond Aarschot en Brussel dan aan het "vlakke" Holland. Enige minpunt is de lage opkomst, wat jammer is als je weet dat twee bestuursleden verlof namen om deze rit te gaan verkennen…Gwen V